Kuluneen vuoden aikana paljon huomiota saanut Proxmox tuli itselleni tutuksi jo yli kymmenen vuotta sitten toimiessani harrasteyhdistys Kapsi Internet-käyttäjät ry:n ylläpitäjänä. Olin mukana testaamassa ja valikoimassa Kapsille ratkaisuksi valittua Proxmoxia, siirtämässä palveluita virtualisointialustalle sekä myöhemmin ylläpitämässä virtualisointiympäristöä. Proxmoxin puolesta yhdistyskäytössä puhuivat sen tarjoama kustannustehokas community-versio ja pohjautuminen meille ylläpitäjille ennestään tuttuun Debian-käyttöjärjestelmään sekä luotettavaksi tiedettyyn KVM-virtualisointiin. Testikäytössä se osoittautui helppokäyttöiseksi ja toimivaksi. Muut kokeillut avoimen lähdekoodin ratkaisut eivät täyttäneet kaikkia tarpeita.
Proxmoxin käyttö laajeni melko nopeasti kattamaan suurimman osan palvelinympäristöstä, kun aikaisemmin omilla fyysisillä koneillaan pyörineet palvelut siirrettiin virtuaalikoneiksi. Ympäristön laajentaminen onnistui kivuttomasti lisäämällä uusia palvelimia Proxmox-klusteriin. Vuosien saatossa Proxmox-klusteri on päivitetty useamman kerran versiosta toiseen ja palvelimet sekä käytetty tallennustila on vaihdettu usempaan kertaan. Virtuaalikoneiden osalta nämä vaihdokset ovat menneet vähäisin tai kokonaan ilman katkoa. Pitkälläkin aikavälillä ongelmat ovat jääneet vähäiksi ja johtuneet pääasiassa tallennusratkaisuista.
Virtualisointi tarjoaa useissa tilanteissa mahdollisuuden yhdistää kustannustehokas ratkaisu toimintavarmuuteen, reagointikykyyn, joustavuuteen ja kevyisiin ylläpitovaatimuksiin. Tehokkaamman resurssien käytön lisäksi virtualisointi mahdollistaa toisistaan eristettyjen järjestelmien toteuttamisen esimerkiksi testauskäyttöön ja tietoturvatarpeisiin tai vaikkapa projektikohtaisten ympäristöjen eriyttämiseen toisistaan.
Sopivalla virtualisointiympäristöllä toimintavarmuutta, hallintamahdollisuuksia ja erilaisia muita ominaisuuksia saadaan lisää. Ominaisuuksien lisäksi eri virtualisointiympäristöillä on eroja myös hinnoittelumalleissa, jolloin tarvittavan kapasiteetin vaikutus hintaeroon voi olla merkittävä.
Pilvipalveluiden käyttö oli pitkään vahvassa nousussa, ja sille riittää edelleen runsaasti hyvin perusteltuja käyttökohteita. Monessa yrityksessä on kuitenkin törmätty siihen, että pilveen siirtyminen ei välttämättä tuonutkaan odotettuja säästöjä vaan jopa rajustikin nousevia kustannuksia. Kustannustehokkuuden lisäksi pilviratkaisujen hyödyntämistä voi rajoittaa esimerkiksi sääntely tiettyjen datasisältöjen käsittelystä ja säilytyksestä erityisesti valtion ja EU:n rajat ylittävänä. Hyvistä puolistaan huolimatta tämäkään ratkaisu ei siis taivu kaikkeen.
Proxmox on itävaltalaisen Proxmox Server Solutions GmbH:n kehittämä virtualisointiympäristö, joka mahdollistaa kustannustehokkaan, mutta luotettavan virtuaalikoneiden ajoympäristön yrityksien tarpeisiin. Proxmox tarjoaa hyvien perusominaisuuksien mukana käyttäjälle runsaasti erilaisia konfigurointivaihtoehtoja ja mahdollisuuksia tehdä muutoksia myös virtualisointialustan järjestelmän tasalla. Tähän sopii perinteinen “uhka vai mahdollisuus?” -kysymys, johon vastaus lienee “kyllä”. Valinnanvara korostaa asiantuntemuksen merkitystä, kun onnistuneilla ratkaisuilla voi saada käytetystä laitteistosta enemmän tehoa, toimintavarmuutta, hyödynnettäviä ominaisuuksia ja turvallisuutta. Riittämättömillä pohjatiedoilla tästä voi kuitenkin muodostua riski, joka vähäisemmillään heikentää ratkaisun kustannustehokkuutta ja pahimmillaan voi esimerkiksi vaarantaa palveluiden luotettavan saatavuuden.
Virtualisointiratkaisuissa vahva markkina-asema on helposti itseään ylläpitävä, kun hyväksi todetusta tuotteesta toiseen vaihtamisen kynnystä lisää muutoksen laajuuden ja sen vaatiman työn lisäksi tuttuus käyttäjille, osaajia kun on helpompi löytää laajasti käytetylle ratkaisulle. Proxmoxin asema on pitkään ollut vahva mutta kapea. Käyttäjät ovat tyypillisesti olleet vahvasti teknologiaorientoituneita ja teknisesti osaavia - kuten vaikkapa Kapsin ylläpitäjät! - ja tekniset tarpeet ovat usein olleet erikoistuneita. Kuluneen vuoden aikana se on kuitenkin noussut laajempaan tietoisuuteen ja saanut lisää käyttäjiä myös aiemman käyttäjäprofiilin ulkopuolelta.
Proxmoxin suosion kasvua selittää virtualisointialustamarkkinoiden valta-asemaa pitävän VMwaren hintojen merkittävä nousu, joka näkyy monen asiakasyrityksen IT-budjetissa. Jos VMwaren tietyille erityisominaisuuksille ei ole tarvetta, hintaero voi olla niin merkittävä, että se ohjaa uuden tuotteen pariin huolimatta vaihdoksen vaatimasta migraatiotyöstä. Proxmoxin suora, CPU-sockettien määrään perustuva hinnoittelumalli tarjoaa myös joustavuutta erityisesti kasvaville toimijoille ja vaihteleviin tarpeisiin. Samalla Proxmoxista on tullut entistä varteenotettavampi vaihtoehto ensimmäistä virtualisointiratkaisua hakeville käyttäjille.
Meillä Remodilla Proxmox otettiin käyttöön alkuvuodesta 2024 aiemmassa ratkaisussa hyödynnetyn CentOS-käyttöjärjestelmän tuen loppumisen vuoksi. Virtuaalikoneilla pyöri sekä oma virtualisointiympäristömme että asiakkaidemme sisältöä. CentOS-ratkaisun takana olivat samat teknologiat, joita myös Proxmox käyttää, mutta ilman käyttöliittymiä ja muita laajempia ominaisuuksia. Toiminnan ja tarpeiden kasvaessa Proxmoxin valintaa puolsivat sen tarjoamat, meidän käyttöömme soveltuvat ominaisuudet, edullinen hinta ja monipuoliset konfiguraatiovaihtoehdot ja hallintatyökalut. Samalla sen ylläpito on sujuvaa, kun pohjatyöt on toteutettu hyvin.
"Proxmoxiin siirtymistä harkitsevaa voimme auttaa koko matkalla sopivimman ratkaisun valinnasta sen toteutukseen ja ylläpitoon."
Asiakkaille tarjoamme monenlaisia ratkaisuja datan tallentamiseen ja tarvittavien palveluiden pyörittämiseen. Puhuttiinpa sitten valinnasta pilviratkaisun ja virtualisoinnin välillä tai virtualisointituotteen valinnasta, mikään vastaus ei nouse esiin ainoana oikeana, edullisimpana tai muuten parhaimpana. Jokaisella toimijalla on omat tarpeensa ja reunaehtonsa, jotka ohjaavat päätöksentekoa, ja hyvän ratkaisun tekeminen vaatii riittävää ymmärrystä sekä asiakkaan liiketoiminnan tarpeista että eri ratkaisujen teknisistä ominaisuuksista. Toteutustapa ei voi olla saareke erillään päivittäisestä toiminnasta vaan sen tulee istua kokonaisuuteen.
Proxmoxiin siirtymistä harkitsevaa voimme auttaa koko matkalla sopivimman ratkaisun valinnasta sen toteutukseen ja ylläpitoon. Virtualisointialustaan päätyville tarjoamme sekä VMwaren että Proxmoxin lisenssejä, migraatioprojekteja ja ylläpitopalveluita, tarvittaessa myös virtualisoinnissa käytetyt laitteet. Usein myös virtualisointiratkaisun yhdistäminen varmennus- ja DR-palveluun on toimiva malli. Pystymme auttamaan myös siirtymissä toiseen suuntaan, jos teidän liiketoimintaanne parhaiten palveleva ratkaisu on pilvepalveluiden käyttöön siirtyminen.
Uudenlaiseen ratkaisuun siirtymisen vaikutuksista ja itse migraatioprojektista ei kannata tehdä liian suurta kynnystä valintaa tehdessä. Toki kustannuksia syntyy tarvittavan työn muodossa ja jonkinlainen katkos palveluissa on väistämätön, mutta hyvällä suunnittelulla ja vaihdoksen ajoituksella voi vaikuttaa molempiin. Muutostöiden ajoituksessa kannattaa katsoa kokonaisuutta myös käytössä olevien ratkaisujen elinkaari huomioiden. Jos elinkaari on lähenemässä loppuaan, migraation yhdistäminen laitteiden päivitykseen voi vaikuttaa sekä toiminnalle kokonaisuudessaan syntyvään häiriöön että kustannuksiin merkittävästi. Samalla laitevalinnat on helpompi tehdä pitkän tähtäimen kokonaisuutta tukeviksi.
Itse migraatioprojektin hinta riippuu virtuaalikoneiden määrän lisäksi todella paljon ympäristöstä, lähtötilanteesta ja muiden mahdollisten muutosten kanssa jaetuista kuluista. Yrityskohtaisena merkittävänä muuttujana nousevat esille erityisesti käytetyt liiketoimintasovellukset ja niiden väliset riippuvuudet. Siten myös edullisempaan ratkaisuun vaihdettaessa muutoksen tuomien kulujen takaisinmaksuaika halvempien hintojen muodossa voi olla hyvinkin lyhyt tai asettua paljonkin pidemmälle aikajänteelle.
Useimpiin käyttökohteisiin löytyy erilaisia toimivia vaihtoehtoja, joiden ero tarjottujen ominaisuuksien ja käyttäjäkokemuksen välillä voi olla merkittävä tai joskus hyvinkin pieni. Eri ratkaisujen välillä ei voi yksiselitteisesti nimetä myöskään halvinta ratkaisua. Pilvipalveluiden kohdalla hintaa nostavat erityisesti suuret tietomassat ja liikennemäärät pilvi-infran ja internetin välillä sekä suuri CPU- ja RAM-resurssien tarve. Omassa infrassa toteutetun virtualisointiratkaisun hintaa taas nostaa suuri varauma kasvulle ja käyttämättömäksi jäävä kapasiteetti.
Joskus eri ratkaisumallien yhdistäminen voi olla toimiva ja kokonaiskustannusten kannalta järkevä lähestymistapa. Tämä mahdollistaa esimerkiksi pilvessä kalliiden ratkaisujen tuottamisen omassa infrastruktuurissa ja toisaalta pilven hyödyntämisen käytön dynaamiseen skaalaukseen ja väliaikaisten lisätarpeiden täyttämiseen.
Ratkaisu pilvipalvelujen ja erilaisten on-prem-toteutusten välillä ei koskaan ole yksittäinen saareke. Ratkaisun on linkityttävä saumattomaksi osaksi yrityksen liiketoiminnan tarpeita palvelevaa kokonaisuutta ollakseen toimiva. Hopealuoteja ei siis ole, eikä edes kanssanne samalla kentällä toimivan yrityksen menestystarina oman valintansa kanssa tarkoita automaattista sopivuutta juuri teille. Meille on tärkeää palvella aidosti kunkin asiakkaan tarpeita. Tarjoamme sekä asiantuntevaa apua valinnan tekoon ydinliiketoimintanne erityispiirteet huomioiden että osaamista muutosten toteutukseen ja kokonaisuuden ylläpitoon.